Luister ‘huilen’ op spotify | deezer | youtube

foto: Isabelle Renate la Poutré


Vera Bon is de band van zangeres en liedschrijfster Vera Bon. Tot zover de logica, Vera schrijft liedjes die je met je hart begrijpt. Veraciteit betekent liefde voor de waarheid en dat beschrijft misschien wel het best waar haar muziek overgaat: een zoektocht naar waarachtigheid. Buiten alles wat ‘hoort’ of ‘nou eenmaal zo is’ zoekt Vera haar eigen stem in het lawaai van alle dag. Die zoektocht resulteert in kleine, persoonlijke liedjes die raken aan grote thema’s als angst en liefde. Ze brengt die liedjes het liefst zo dicht mogelijk bij het publiek in een intieme setting. In haar poëtische, kleinkunst-achtige teksten vertelt Vera over mensen die zeggen hoe je leven moet, haar verlangen naar kinderlijke onschuld en liefde die niet over rozen moet gaan maar over mensen.

Sinds 2017 speelt Vera Bon met vaste band waarin, naast drums (Leon Senger) en bas (Jop Albronda), het samenspel tussen elektrisch viool (Jurgen Houwers) en accordeon (Dirk Overbeek) zorgt voor een unieke sound waarmee de band zowel de melancholische als de chaotische sfeer van de liedjes weet te versterken.
De band vind het uiteraard moeilijk zichzelf in een hokje te plaatsen. Ze scharen zich daarom graag onder het zelfbenoemde genre Nederlandstalige, poëtisch pop.

Inmiddels afgestudeerd aan het conservatorium en met de wereld aan hun voeten, stapt de band vol goede moed het nieuwe jaar in. In 2019 ontvangen ze de Burger Beurs, een initiatief van Het Burgerweeshuis in Deventer waarmee de band een jaar lang gebruik mag maken van de kennis, ervaring en het netwerk van het poppodium. Daarnaast ontvangen ze een budget om producties te ontwikkelen.

Mede dankzij deze steun verschijnt nu de live EP ‘Huilen’. Voor deze eerste EP heeft de band gezocht naar een ultieme setting waarin de eerste twee jaar van hun bestaan het best kon worden samengevat. In plaats van de studio in te gaan, koos de band ervoor de EP live op te nemen in een prachtig, klassiek ogende huiskamer, in aanwezigheid van een select groepje publiek. Op deze manier hoopt de band de betoverende sfeer van de liedjes en intieme beleving van een live concert over te brengen op cd. De EP, met bijbehorend boekje met achtergrondverhalen en liedteksten, is een totaal pakket van tekst, beeld en geluid.

Geheel in stijl van de live opnames zal ook de release plaatsvinden op een bijzondere locatie, de kerkzaal van het Penninckshuis in Deventer.

 

Vera Bon
zang/gitaar/piano

Vera Bon studeerde Muziektheater aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem en ontmoette daar Dirk, Jop & Leon. Jurgen leerde ze kennen via muzikantenbank.org en ze bracht het geheel bij elkaar. Er werd over haar gezegd dat ze boven de materie zweeft en ze heeft besloten dit gegeven als een compliment te beschouwen. Vera houdt van zon en koffie en koffie in de zon. Ze houdt er niet van om dezelfde weg terug te lopen of in een kamer te verkeren met ongezellige sfeer verlichting.

Jurgen Houwers
viool

Dit is Jurgen Houwers, een wandelend understatement. Jurgen studeerde docent muziek aan het ArtEZ conservatorium in Enschede en houdt van London Dry gin en vers fruit. Jurgen is niet zo dol op spelfouten en is van mening dat je niet van muziek houdt als je altijd muziek op hebt staan.

Leon Senger
drums

Uit Duitsland kom drummer Leon Senger. De Nederlandse drempels daargelaten vindt hij het erg leuk in ons kikkerlandje. Leon heeft zowel het brein als de twijfel en stelt de kritische vragen binnen de band. Leon studeert aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem en maakt graag rare samples, danst op techno en houdt van lezen, tekenen en koken. Overigens vind ‘ie het maar niks om zichzelf te vatten in een aantal zinnen en onbeduidende hobby’s.

Dirk Overbeek
accordeon

Dirk Overbeek noemt zichzelf een luie perfectionist. Dirk vind het moeilijk om sorry te zeggen en kan slecht tegen mensen die een accordeon een trekzak noemen. Hij gedijt goed bij een georganiseerde aanpak en maakt graag lijstjes. Binnen de band zorgt Dirk ervoor dat we onze plannen ook daadwerkelijk uitvoeren.

Jop Albronda
bas

Hier heb je Jop. Wil je een muzikaal weetje weten? Vraag het deze lopende muziekencyclopedie. Jop studeerde bas aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem en is dol op eten, koffie zwarter dan asfalt en flauwe grapjes. Doe alleen geen ananas op z’n pizza of limoen in zijn bier.

20/07/2019Taribush KUNA festival
Dwingelderveld

19/07/2019Taribush KUNA festival
Dwingelderveld

02/06/2019Hoogte80
Arnhem

30/05/2019Krang Festival
Hengelo

04/05/2019Vera Bon
Café 't Vat, Helmond

03/05/2019The Future is Now
Stadsschouwburg Utrecht

12/04/2019Vera Bon
Mainz, Duitsland

11/04/2019Vera Bon
Eltville am Rhein, Duitsland

06/04/2019Booster Festival
Enschede

04/04/2019RELEASE live EP 'huilen'
het Penninckshuis, Deventer

25/01/2019Burger Beurs Presents
Burgerweeshuis, Deventer

19/01/2019Donkere Dagen Festival
Harderwijk

18/01/2019Hotel in het huis van...
Deventer

13/01/2019Huiskamerconcert
Haarlem

06/01/2019Live EP opname
Huiskamer, Nijmegen

Foto's Burger Beurs Presents @Burgerweeshuis

25/01/2019

Foto’s: Isabelle Renate la Poutré

Burger Beurs

22/01/2019

We zijn dol blij met het heugelijk feit dat wij in 2019 de Burger Beurs ontvangen! De Burger Beurs is een initiatief van Het Burgerweeshuis in Deventer waarmee het poppodium ons een jaar lang steunt door het delen van hun kennis, ervaring en netwerk. Daarnaast krijgen we ook een budget waarmee we projecten kunnen ontwikkelen.

Op 25 januari 2019 vond de aftrap van het Burger Beurs jaar plaats in Het Burgerweeshuis. Gemist? Hier vind je de foto’s!

Inmiddels hebben we dankzij de beurs onze eerste EP kunnen opnemen, die in april 2019 uitkomt. De release party vindt plaats op 5 april in het Penninckshuis in Deventer. Meer informatie over de EP vind je hier.

 

live EP 'huilen'

22/01/2019

Op zondag 6 januari hebben we in een prachtig huis in Nijmegen tijdens een intiem huiskamerconcert onze aller-eerste EP ‘huilen’ live opgenomen. Voor de opnames waren we al een tijdje opzoek naar een ultieme setting waarin beeld, geluid en live performance samen konden komen. En toen kwam de gastvrije en enthousiaste familie Jacobs op ons pad. In hun prachtig, klassiek ogend huis hebben we een weekend lang een kamer met schilderijtjes van huilende zigeunerjongetjes bewoond om daar de EP  in 2 sets op te nemen. Het was een mega intens weekend met gezamenlijke lunch en dinertjes, mario cart op de wii en twee huiskamerconcerten met heel fijn publiek. Het was spannend. Alles móest er in één dag goed op komen te staan. Gelukkig hadden we hele fijne mensen in het publiek, in het huis en in een geweldig team!

DANK:
Hans, Lenny, Emma, Wies & Joppe voor de gastvrijheid
Petra Randewijk voor de opnames & mix!
Isabelle Renate la Poutré voor de foto’s
MilArt media voor de video opnames (zelfs toen we alles al ingepakt hadden stonden Milan en Alrik nog allerhande extra shots te schieten)

en natuurlijk het publiek dat erbij was die dag!

info@verabon.nl
06 44 39 88 62
facebook